Tuesday, January 04, 2011

Hanbok Dress









salam semua.. ;)

kelmarin malam tidur lewat. tak ade siaran menarik untuk ditonton maka dengan itu jari telah memilih channel 393 di astro. channel korea. time tu tgh buat reality show for i dont know what..tajuk pun lupa. tapi banyak tengok nenek, atok pakcik tua tua dalam tu jadik penonton. ade jugak la artis artis. so semua artis terbabit menjadi penonton di atas pentas.. mereka menonton persembahan dari mereka yang tak berpangkat artis, haha. rakyat biasa? haha. entri kali ni bukan nk cerita pasal persembahan mereka tapi ade jugak yg boleh ditulis. antaranya penyanyi tu sgt hensem. muka iras jacob. haha. dan ade seorang ni boleh main dua gitar sekaligus guna dua belah tangan. clap*clap*clap*

oke oke. nak cerita pasal baju baju yg di pakai oleh penonton mereka. artis atau tidak. yang perempuan semua pakai hanbok dress. haa! baju tradisional korea. cantik sangat. cute. sopan. dah mula berangan angan suatu hari nak pkai jugak baju macam tu. ntah comel je tgk.

ini adalah antara sejarahnya..di kopi pes dari sini:

Hanbok is apparel of the Caftan type-a style of attire which is primarily found in Asia. During the Ko Choson era, Tan-gun popularized shaving of the head and the wearing of hats.

warna ni cantik. nak buat theme kahwin nnti. (ape sebok pasal kahwin je..=.=")

Koreans use "bot"e as a general term for clothing. Traditional clothing and adornments, on the other hand, are called "hanbok"-an abbreviation of the term Han-guk pokshik (Korean attire).

Along with language, religion and cultural patterns such as dance, food, housing and aesthetics, apparel plays a vital role in the preservation and expression of cultural identity. In multiethnic nations such as China and America, styles of traditional attire are diverse.

However, in countries such as Korea, which are occupied by a single ethnic group, traditional dress is synonymous with national dress. For this reason, the hanbok forms a highly effective expression of Korea identity. Thus, changes in hanbok design from the past to the present parallel the nation's historical development. Moreover, hanbok's form, materials and designs provide a glimpse into the Korean lifestyle, while its colors indicate the values and world view of the Korean people.


pink menawan,, ;)

colorful!! sangat suke warna warni. hihi,,

ni paling menawan..drolls*

p/s: suatu hari ingin ke korea dan beli hanbok. kemudia pakai masa kahwin. gedik sungguh. haha. wink*

No comments: